kesah seorang AKU [bermulanya sebuah pencarian..] ~ episod 1


RAMAI orang cakap, aku takkan pernah dpt lupakan dia..mereka mmg betul! Even aku dah tetapkan tarikh nk berpisah [cm nk tetapkan tarikh kawen lak] dgn dia pn, still xleh gak..cume tahan beberapa hari je..pastu carik balik..xtahan tanggung rindu katanya..mengong tol aku ni! Finally, back to basic - biar masa yg menentukan..

Memutuskan utk pergi bercuti aku rasakan spt satu idea yg sgt bijak dtg dr neuron otak aku! Jd destinasi aku ialah PULAU PERHENTIAN!! yay! Awal pagi 12 Oct 2010, mintak tolg Piee anta gi LRT Sri Petaling, then turun kt PWTC before nek bas kt Hentian Putra..Sempat tapau McD buat breakfast~ nyum3

Sedang aku elok membancuh teh di dlm bas sementara menantikan keberangkatan bas ke destinasi yg dituju, aku terdengar satu suara menyapa..

"Kak, akak turun kat mana?"
Kuala Besut.
"Akak tau tak Kg. Raja kt mana?"
Erm, tatau la. Try la tny driver.

Muka budak tu nampak resah gelisah, spt ada sesuatu yg tak kena.

"Akak boleh tolg sy tak? Tiket sy kena rejected, driver bas suh sy nek je bas ni n blablabla...[butiran yg aku tak dpt nk jelaskan sbb aku sendiri tak paham apa yg dia nak]"

Ikut kepahaman aku cm dia ni takde duit dah nk beli tiket len n mintak aku tolg belikan dia tiket n dia akan ganti balik tiket tu masa kt Kuala Besut <--ikut kepahaman aku yg tak berapa nk paham dgn apa yg dia ckp la..

Sori la, sy xde cash.
"Sy bukan nk duit kak, akak paham tak apa yg sy ckp? Bla3.." dia cuba terangkan sekali lagi.
Aku? Still tak paham n dgn kereknya aku cakap,
"sori la, sy tak dapat tolong.."
Budak tu pun berlalu pergi dgn muka penuh keciwa gile!!

Mesti org akan ingat aku teruk gile, org dlm kesusahan pun aku xnk tolg..MINTA PERHATIAN! INI ADALAH TREND ORANG MENGEPOW DI HENTIAN PUTRA!! Dgn bawak imej muka budak baik, rambut tersisir rapi, baju kemeja kemas, mesti org akan igt budak ni mmg btul dlm kesusahan.

Biasa mangsa mereka adalah orang chantek2 mcm aku <--perasan gile, dush3! Mangsa mereka ialah orang yg nmpk SEPERTI BERDUIT <--cz time tuh DSLR aku tergantung di leher dgn tgn kanan memegang smartphone, siap breakfast McD lagi..padahal poket kosong..haha!

Terima kaseh byk2 kt housemate aku, Bella [awek Piee <--perlu ke mention?] sbb awal2 dah remind kt aku trend mengepow zaman skg ni agar aku lebih berhati2 <--sebab dia dah pernah kena gak..

JADI, TAK SALAH SEBENARNYA KITA JADI KEJAM JAP UTK KESELAMATAN DIRI KITA SENDIRI!!

Ingat tuh!

Then bas pun berangkat la ke destinasi yg dituju. Layan rasa mengantuk yg tak dpt ditahan2, baru 5minit perjalanan aku dah bermimpi smpi ke London dah..sedar2 sekeliling aku hutan belantara ceruk mana aku sendiri tatau, dgn jln bengkang bengkok mcm ular kena palu, kiri kanan gaung..Rasa nk muntah je kt drebar bas tuh!

Pakcik!! Nape lalu jln kesengsaraan ni?? Jln yg lurus takde ke??

Tapi bile mengenangkan kemungkinan besar aku akan ditinggalkan di situ kalau aku buat cmtu, aku senyap je smbil bernafas ikut mulut..itu je la satu2nya tips yg slalu aku buat bile kepala da pusing..naseb bek berjaya. Yess!

Perjalanan aku rasa lama sgt! Risau gak klu smpi Kuala Besut petang sgt n dah xde boat yg nk anta g pulau. Jangkaan aku tepat bile Oma [PIC yg handle percutian aku] tepon n inform boat dah stop operation..Esok pg baru start balik. Siap ckp ngn aku, "awak jgn panik ye.."

Aku tak panik, tp rasa nk nangis je!! Dah la sorang2, hari dah gelap! Seb bek keliling tu byk guesthouse..terpaksa la aku kua bajet sendiri utk bermalam kt situ sementara menanti matahari terbit sok pagi..

Aku stay kt Samudera, not bad la bilik dia..RM55/nite..sbenanya ada lagi murah dlm bajet RM20-30/nite..tp aku mmg sengaja jd org ngada2 sbb yg murah tu xde ekon..hehe..


keluasan bilik adalah seperti dlm gambar <--mls nk ukur

bleh aa skali 5 org mandi dlm 1 toilet

seb bek ada meja mekap, xde la kekok sgt!

ada 4 katil shj..tp rasanya bleh masuk 8 orang kowt~

Dats all about today..mata pun dah nk terpejam ni. Kena cukup rehat utk maximizekan tenaga utk hari esok! Yay!!

[Ekan tatau pn aku de kt Terengganu skg...klu dia tau kompem touching! Yess!]

0 respon:

Post a Comment

hari ni cerah tak??

Web Analytics