buka mata, buka hati, buka minda...[perjalanan aku menjadi org sabar]

..RASA sgt gelihati bile sorg mmbe dok pgl aku "ustazah Rayna Raingers" cz hakikatnya aku bukanlah ahli yg plg layak utk diberikan title begitu. Sume ni sebab aku dok post satu ayat dari Quran kt wall die. Bila da nama pn post kt fesbuk, kompem org len pun baca gak, then org len pun dok pgl aku dgn pgln manjasweetgile tuh!

Ayat tu aku aku dpt dari sorg teman..ayat tu la yg aku dok baca hari2 utk ingatkan aku yg Allah itu maha adil, maha kuasa, maha mengetahui, maha mengasihani. Aku xrse rugi utk kongsikan ayat tu dgn membe2, sbb aku pn nk dorg sedar dan dorang rasa, xguna mengeluh..aku bukan nak cakap aku baek sgt, xpnh mengeluh..tp each time aku rse down, bile aku sedar yg aku masih ada Allah kat sisi aku, aku yakin stp yg berlaku pasti ada sesuatu di sebaliknya..

Aku pujuk diri sendiri..duhai hati, sabarlah..dan senyum!

Itu je yg mampu aku buat. Aku teringin nk jd mcm mak aku. Dia sgt penyabar orgnya. Dari kecik dlu, setiap kali aku nampak dia marah, dia akan urut dada dia n dia akan ckp dgn diri sendiri,"moga2 aku yang sabar..". Tp len la klu dia da nek gile ngn ktrg, mmg sorang2 kne la..Aku respek mak aku, sbb dia sgt sabar layan karenah ktrg 12 beradek, masing2 dgn hal masing2..dgn aku yg sgt degil lagi! ye, btul, aku sgt degil! tu belum yg len lagi..xmudah okeh nk handle ktrg sume! Tp tu la, stp mak kat dunia ni, pasti akn cuba utk jd mak yg terbaek utk anak2 mereka..dan aku harap, aku bleh jadi mcm mak aku!

Senang atau susahnya nk jd spt apa yg kita impikan bukannya susah. terpulang pd kita atas pilihan yg kita lakukan..samada kite pandang ia mudah, then akan jd mudah la ia..but if kita pandang ia as susah, maka kite akan sentiasa lihat ia sgt susah..kita yg memilih, jd tentukan pilihan kite..

Lately ni, aku find out sumthing yg sumpah, aku memang menanges gile! Tp aku lgsg xrse slh menangis sbb bile aku nanges aku rse lega. aku rase airmata je yg mampu describe hati aku time tu. aku da puas bersabar, aku da penat bertahan..so aku rse nk stop kejap, nk rehat, then nt aku smbung jd org sabar balik..tp siyes, aku akan rse sgt lega bile dpt menanges..fie ckp, buruk gile klu aku nanges, dgn eyeliner + foundation yg masih xtanggal lagi, air mata aku da jd kaler hitam + puteh2 daa..pelsu gile! hahaha..

okeh, smbung cerita aku nk jd org sabar ni..bile aku find out benda yg sgt menyakitkan tu, aku pujuk diri sendiri..duhai hati, sabarla..nk jadi org sabar byk aspek yg aku kena timbangkan..kne buka mata, buka hati, buka minda..jgn terlalu percaya dgn apa yg dilihat, dgn apa yg dibaca..sedangkan sekeping gambar pn mampu bawak 1000 mcm rahsia..buka hati utk terima segala ketentuan, gunakan minda dan akal yg waras utk fikirkan jawapan..kite yg memilih jln kite sendiri! So aku gunakan kesemua elemen tu and yes, it's working!

Korg2 yg kt lua sna, jgn terlalu obses or percaya dgn medium2 yg manusia sendiri cipta..cth: fesbuk..kt fesbuk, org lantang berbicara, hakikat kebenarannya hny dia dan Allah je yg tahu..kt fesbuk, kite slalu tulis apa yg kite rasa, mcm aku buat skang ni..utk org yg baca dan komen, mereka cume jlnkan tugas sbg ahli masyarakat, nk sekadar baca n komen or baca n komen n percaya..pokok pangkalnya pd diri kita sendiri..ingat, kita yg memilih jln kite sendiri! [ini hasil yg aku dpt bile aku terapkan ketiga2 elemen kt ats td] Jika nk jln hidup kite ni diberkati and diredhai, mintalah bantuan dariNya, percaya hny Dialah satu2nya tmpt utk kita berlindung..

I believe there must be sum1 out there yg akn ckp aku hipokrit gile! berlagak baek konon! ceramah motivasi panjang gile nk suh org percaya la tuh, padahal diri tak seberapa.Seriously, aku jrg nak kesah dgn apa yg org kata and nak kata, mulut org bukan mulut tempayan yg bleh kite tutup..cuma aku harap org2 cmni sedar la, bile bercakap tu pandang dulu kiri kanan, xperlu nk mengata org lbey..setiap apa yg aku tulis, yg aku katakan pada diri sendiri, tu cara aku motivate diri sendiri, pujuk dri sendiri..bile aku tulis bende2 baek cmni, otomatik at the same time aku akan rse termotivasi..dan tujuan aku tulis ni bukan nk niat nk menunjuk2, cuma aku nk kongsi dgn korg kt lua sna ini adalah salah satu perjalanan aku nk jadi org sabar..n aku percaya korang pun ada cerita korg sendiri..

think +ve, buka mata, buka hati, buka minda...senyum!! peace yo!!

0 respon:

Post a Comment

hari ni cerah tak??

Web Analytics